Stog, dvojni kozolec oziroma toplar

Stog, dvojni kozolec oziroma toplar, je narejen iz borovega lesa, prav tako tudi kritina. Izbira lesa ni ravno najboljša, vendar je to les, ki ga je podrla žled v letu 2014. Celoten stog je sestavljen le z uporabo tesarskih spojev, ki so utrjeni s klini iz hrastovine. Žeblji so uporabljeni le za pritrjevanje špirovcev, kritine in desk za zapiranje ganka in špic pod čopi. Površina stoga med stožniki je 5 x 8 metrov, višina slemena pa je 7 metrov. Porabljeno je bilo okoli 23 kubičnih metrov lesa, za strešnike pa še dodatnih 3000 rezanih dilc. Dilce za kritino so rezane in ne cepljene kot skodle, so pa dolžine enega metra in položene s trikratnim prekrivanjem.

Brusilka

Brusilko sem naredil zaradi nuje, saj nisem imel primernega stroja za brušenje, ki sem ga nujno potreboval. Ogrodje brusilke je narejeno iz vezane plošče debeline 4cm, brusni kolut je premera 40 cm, brusni boben pa premera 10 cm in širine 65 cm. Za pogon je uporabljen elektromotor 1,5 Kw s 1500 obr/min, prenosi pa so nastavljivi v razmerju 1:2, 1:1 in 2:1. Mizica ob brusnem kolutu omogoča nastavitev naklona in kota, na brusnem bobnu pa je mogoče brusiti obdelovance do širine 65cm in do debeline 20 cm.

Salamoreznica

Salamoreznica je bila darilo prijatelju ob njegovem rojstnem dnevu. Narejena je iz masivne bukovine in zaščitena s premazom iz jedilnega lanenega olja. Reže se lahko pod kotom 45, ali 90 stopinj, debelina rezine pa je manj kot 1mm.

parallax background

Imate vprašanje? Želite ponudbo? Stopite v stik!